Veelgestelde vragen
Wat is het Gezondheidspanel?
Het Gezondheidspanel van de GGD is een groep inwoners uit de regio Noord-Holland-Noord die meerdere keren per jaar benaderd wordt om een aantal vragen te beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. Invullen duurt niet langer dan 5 minuten per keer. De vragen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar hebben altijd een raakvlak met gezondheid.
Wat is het doel van het GGD Gezondheidspanel?
Het Gezondheidspanel is bedoeld om inzicht te krijgen in de meningen, ervaringen en behoeften van inwoners over diverse aan gezondheid gerelateerde onderwerpen. Met die informatie kunnen de GGD, gemeenten en andere professionals gericht activiteiten organiseren om de gezondheid van de inwoners in regio Noord-Holland Noord te verbeteren. Het Gezondheidspanel vormt een aanvulling op de andere soorten onderzoeken die door team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden worden uitgevoerd, zoals de Kindermonitor en de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen.
Wat gebeurt er met de resultaten?
De resultaten van het onderzoek geven de GGD inzicht in actuele gezondheidsonderwerpen en uw mening daarover. De resultaten worden gebruikt voor gezondheidsbeleid van de GGD, gemeenten en zorgorganisaties. Alle leden van het gezondheidspanel worden per e-mail geïnformeerd over de resultaten.
Hoe komt de GGD aan mijn e-mailadres?
Aan het eind van gezondheidsonderzoeken die de GGD uitvoert, zoals de Kindermonitor of de Gezondheidsmonitor, vragen wij altijd of mensen lid willen worden van het Gezondheidspanel. Als mensen lid willen worden, dan wordt gevraagd een e-mailadres in te vullen. Naar dit emailadres sturen wij de uitnodigingen voor het Gezondheidspanel. Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om u te benaderen voor het Gezondheidspanel. Ook kan men zich aanmelden via de website van de GGD.
Hoe werkt het?
Meedoen is heel eenvoudig. Je wordt per e-mail uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. In de uitnodiging vind je een link naar de vragenlijst. Door op de link te klikken wordt de vragenlijst automatisch geopend in uw internetbrowser. Meestal staat een vragenlijst twee weken online. Binnen deze periode kunt u zelf bepalen wanneer je de vragenlijst invult. Voordat de periode is verlopen krijgen de panelleden die de vragenlijst nog niet hebben ingevuld een herinneringsmail met het verzoek de vragenlijst alsnog in te vullen.
Hoe wordt er omgegaan met mijn privacy?
Bij de onderzoeken van het GGD Gezondheidspanel is de privacy van deelnemers gewaarborgd. Dat betekent dat de verzamelde gegevens strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt worden. Uw e- mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de uitnodigingsmails, (eventuele) herinneringsmails en om u te informeren over de resultaten. Deelname aan onderzoeken gebeurt geheel vrijwillig en uw antwoorden worden anoniem verwerkt. Uw e-mailadres wordt niet gekoppeld aan persoonsgegevens en wordt nooit doorgegeven aan anderen. Meer informatie over het privacybeleid van de GGD is te vinden in de privacyregeling van GGD Hollands Noorden.
Krijg ik door mijn aanmelding ongevraagde (reclame) e-mails?
Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld binnen de afdeling epidemiologie van de GGD. Gegevens worden nooit verstrekt aan andere afdelingen binnen de GGD of aan andere instellingen/bedrijven. U ontvangt alleen e-mail met uitnodigingen voor nieuwe onderzoeken en om u te informeren over de resultaten.
Wie kunnen er lid worden van het GGD Gezondheidspanel?
Om lid te worden van het Gezondheidspanel moet u minstens 16 jaar oud zijn en wonen binnen de regio Noord-Holland Noord. Voorwaarde is dat u toegang hebt tot internet en over een eigen e-mailadres beschikt.
Hoe kan ik me aanmelden voor het Gezondheidspanel?
U kunt zich hier aanmelden voor het Gezondheidspanel.
Hoe weet ik dat er een onderzoek is waaraan ik kan deelnemen?
U ontvangt een e-mail waarin u wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek. In de e-mail staat een link waarmee u direct naar de vragenlijst kunt gaan. Het kan soms voorkomen dat het onderwerp van het onderzoek niet voor u van toepassing is. Omdat wij alleen beschikken over de e- mailadressen van panelleden en niet over verder persoonlijke gegevens krijgt elk panellid uitnodigingen voor alle onderzoeken. Indien een bepaald onderzoek niet voor u van toepassing is, dan wordt dit in de vragenlijst aangegeven.
Hoe vaak word ik uitgenodigd voor het invullen van een vragenlijst?
Per jaar voert de GGD gemiddeld vier onderzoeken uit via het Gezondheidspanel. Dit betekent dat u dus gemiddeld vier keer per jaar een uitnodigingsmail ontvangt met daarin een link naar de vragenlijst.
Hoeveel tijd kost het invullen van een vragenlijst gemiddeld?
De lengte van de vragenlijst verschilt per keer, maar we proberen de vragenlijst altijd zo kort mogelijk te houden. Meestal zal het invullen maximaal 5-10 minuten van uw tijd in beslag nemen.
Door wie worden de onderzoeken uitgevoerd?
Het Gezondheidspanel is een onderdeel van de afdeling epidemiologie van de GGD Hollands Noorden.
Ben ik verplicht om aan ieder onderzoek mee te doen?
Deelname is geheel vrijblijvend en u bent dus niet verplicht een vragenlijst in te vullen. Als u, om welke reden dan ook, niet wilt of kunt meewerken aan een bepaald onderzoek kunt u de uitnodiging negeren. U zult dan wel éénmaal een herinneringsmail ontvangen met de vraag of u de vragenlijst alsnog wilt beantwoorden. Ook kunt u bij elke uitnodiging aangeven dat u geen deel meer wilt uitmaken van het gezondheidspanel. U kunt zich ook hier afmelden.
Wat gebeurt er met mijn antwoorden?
Uw antwoorden worden anoniem verwerkt. Dit houdt in dat de ingevulde antwoorden los van uw e- mailadres worden geanalyseerd. In rapportages zijn de resultaten niet herleidbaar naar individuele personen. Het databestand met alle antwoorden van alle deelnemende panelleden wordt geanalyseerd en de resultaten worden in de vorm van een infographic gepubliceerd op de website van de GGD Hollands Noorden. Alle panelleden ontvangen een e-mail met daarin een link naar de resultaten.
Wat zijn de onderwerpen van de onderzoeken?
Alle onderzoeken van het Gezondheidspanel hebben een relatie met gezondheid. U wordt gevraagd over een bepaald onderwerp een aantal vragen in te vullen. Soms wordt uw mening over een bepaald gezondheidsgerelateerd onderwerp gevraagd. De onderwerpen lopen uiteen van tekenbeten tot zonbescherming.
Hoe kan ik de vragenlijst vanuit mijn e-mail openen?
U kunt de vragenlijst openen door te klikken op de link in uw e-mail of door de link te kopiëren naar de adresbalk van uw internetbrowser.
De link in de uitnodiging werkt niet. Wat moet ik doen?
Controleer om te beginnen of u daadwerkelijk verbinding heeft met internet. Worden andere internetpagina’s wel weergegeven? In de meeste e-mailprogramma’s wordt een tekst automatisch een link, wanneer er http voor staat. Bij het klikken op deze tekst wordt dan automatisch uw internetbrowser opgestart, en als u nog niet online was wordt verbinding gemaakt met internet. Indien er bij u niets gebeurt als u op de link klikt, start dan handmatig de internetbrowser, nadat u verbinding heeft gemaakt met internet. Kopieer vervolgens de tekst van de link (dus de tekst waar http voor staat) en plak deze in de adresbalk van uw internetbrowser.
Kan ik de vragenlijst tussentijds beëindigen en op een later tijdstip verder gaan?
Dit is helaas niet mogelijk. Indien u tussentijds stopt met het invullen van de vragenlijst, zullen uw antwoorden verloren gaan. Het is daarom belangrijk om de vragenlijst in één keer af te ronden. U kunt wel opnieuw de link aanklikken en starten met het invullen van de vragenlijst.
De vragenlijst is plotseling afgebroken (bijvoorbeeld door een verbindingsfout), wat moet ik nu doen?
Uw antwoorden worden niet automatisch opgeslagen. Als u een foutmelding krijgt of u wilt tussentijds stoppen dan gaan de antwoorden dus verloren. U kunt wel opnieuw de link aanklikken en starten met het invullen van de vragenlijst.
Hoe kan ik mij uitschrijven uit het GGD Gezondheidspanel?
Als u niet langer wilt deelnemen aan het Gezondheidspanel, dan kunt u zich hier afmelden.
Gegevens wijzigen
Alleen uw e-mail adres is bij ons bekend. Mocht u een ander e-mail adres hebben dan kunt u dit aan ons doorgeven per e-mail.
Heeft u een andere vraag?
Als u een andere vraag heeft die hierboven niet vermeld staat, dan kun u deze vraag per e-mail stellen.