Veel gestelde vragen Kindermonitor 2024
Algemeen
Wat is de Kindermonitor 2024?
De Kindermonitor 2024 is een online vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van kinderen van 0 tot en met 11 jaar in Noord-Holland Noord.
Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
GGD Hollands Noorden heeft een wettelijke taak om gemeenten inzicht te verschaffen in de gezondheidssituatie van de inwoners. Met dit onderzoek geeft GGD Hollands Noorden inzicht in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van kinderen op regionaal en gemeentelijk niveau. Met deze informatie kunnen gemeenten hun beleid beter afstemmen. De resultaten van het onderzoek vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling en invulling van lokaal jeugd- en gezondheidsbeleid. Uit de resultaten kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om meer hulp te bieden aan bepaalde groepen kinderen of om extra voorzieningen op te zetten in een gemeente.
Waar en wanneer wordt het onderzoek uitgevoerd?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in alle 16 gemeenten binnen de regio Noord-Holland Noord. De vragenlijst kan worden ingevuld in de periode van april tot en met juni 2024.
Waarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk ouders van kinderen van 0 tot en met 11 jaar de vragenlijst invullen?
Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van alle kinderen. Als er te weinig mensen meedoen, zijn de uitkomsten geen goede vertegenwoordiging van de hele doelgroep. Hierdoor worden de uitkomsten van het onderzoek niet of minder betrouwbaar.
Waar gaat de vragenlijst over?
In de vragenlijst komen veel verschillende onderwerpen aan bod, zoals: gezinssituatie, gezondheid, ingrijpende gebeurtenissen, kinderopvang en school, voeding en bewegen, buitenspelen, schermtijd, social media en gamen, welzijn, weerbaarheid, opvoeding en sociale steun, lidmaatschap van clubs en verenigingen.
Wat het ik eraan om deel te nemen aan de Kindermonitor 2024?
Door het invullen van de vragenlijst help je de gemeente en de GGD en uiteindelijk de kinderen in de regio Noord-Holland Noord. Je geeft namelijk informatie die voor gemeenten van belang is voor het maken van beleid en het ondernemen van actie voor hun jongste inwoners. Daarnaast maak je door het invullen van de vragenlijst kans op leuke prijzen.
Waarom willen jullie dit allemaal van mij en mijn kind weten?
Door je mening te geven en aan te geven hoe het met je kind gaat, krijgen wij de informatie die we nodig hebben voor de ontwikkeling en invulling van lokaal jeugd- en gezondheidsbeleid. GGD Hollands Noorden doet niets met de individuele antwoorden van de deelnemers. GGD Hollands Noorden is juist geïnteresseerd in de antwoorden van de totale groep ouders/verzorgers en kinderen en subgroepen (bijvoorbeeld alle jongens in Noord-Holland-Noord of alle kinderen in gemeente Den Helder). We presenteren de resultaten van de ingevulde vragenlijsten altijd op groepsniveau.
Wanneer zijn de resultaten van het onderzoek bekend en hoe worden ze bekend gemaakt?
In het najaar van 2024 gaan we de resultaten analyseren en publiceren. We brengen de resultaten o.a. naar buiten als rapporten. De rapporten en achterliggende data (ook van eerdere onderzoeken) zijn terug te vinden op onze Gezondheidsatlas.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Voor meer informatie of andere vragen kun je contact opnemen met team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden via een e-mail naar kindermonitor@ggdhn.nl.
Deelname
Wie kunnen deelnemen aan de Kindermonitor 2024?
Alle ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 11 jaar oud die in de regio Noord-Holland-Noord wonen. De regio Noord-Holland-Noord bestaat uit de volgende 16 gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Drechterland, Enkhuizen, Heiloo, Hoorn, Hollands Kroon, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel.
Hoe kan ik meedoen aan de Kindermonitor 2024?
Meedoen is makkelijk! Ga in de periode april tot en met juni 2024 naar kindermonitorHN.nl. Daar vind je de vragenlijst.
Moet ik toestemming geven dat jullie mijn gegevens mogen verwerken?
Voordat je aan de vragenlijst begint, vragen we je om toestemming voor het verwerken van je antwoorden. De opslag en het gebruik van deze gegevens voldoen aan de wettelijke regels (AVG).
Is deelname verplicht?
Deelname aan dit onderzoek is niet verplicht. Maar hoe meer ouders de vragenlijst over hun kind invullen, hoe betrouwbaarder de uitkomsten van het onderzoek zijn. Je kunt op elk moment in de vragenlijst stoppen met invullen. Mocht je bepaalde vragen niet in willen vullen, dan kun je die overslaan.
Hoe kan ik me aanmelden voor het GGD Gezondheidspanel?
Aan het eind van de vragenlijst kun je aangeven of je vrijblijvend wil meedoen aan het GGD Gezondheidspanel. Als lid van het Gezondheidspanel ontvang je een aantal keer per jaar een korte vragenlijst over een onderwerp op het gebied van gezondheid.
Aanmelden voor het JGZ-panel
Aan het eind van de vragenlijst kun je aangeven of je vrijblijvend wil meedoen aan het JGZ-panel. Als lid van het JGZ-panel word je maximaal een aantal keer per jaar gevraagd mee te denken met de jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een korte vragenlijst of je wordt gevraagd te stemmen over een vraag. Mogelijke onderwerpen kunnen zijn: het cursusaanbod van de JGZ, manieren om met de JGZ in contact te komen (zoals chatten of beeldbellen), nieuwsbrieven vanuit de JGZ.
Privacy
Wat gebeurt er die in jullie bezit zijn?
De Kindermonitor heeft het doel om de gezondheidssituatie van kinderen te volgen in de tijd. In 2011, 2016 en 2021 hebben we ditzelfde onderzoek uitgevoerd. Om te kunnen vergelijken met eerdere metingen, moeten we de ingevulde vragenlijsten bewaren. We treffen technische en organisatorische maatregelen om de gegevens te beveiligen. De gegevens die we bewaren bevatten geen direct-herleidbare gegevens.
Hoe zit het met de privacy
Wij vinden de privacy van jou en je kind erg belangrijk. Jouw antwoorden worden vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Ook worden er bij het afnemen van de vragenlijst geen IP-adressen van de deelnemers vastgelegd. Aan het einde van de vragenlijst vragen we naar je e-mailadres. De e-mailadressen worden alleen gebruikt voor de doeleinden waarvoor afzonderlijk toestemming gegeven is (loten van prijzen, lid worden van het GGD Gezondheidspanel, deelnemen aan het JGZ panel). In de rapportages over het onderzoek zijn persoonsgegevens niet te herkennen. De resultaten zijn daarmee anoniem en niet herleidbaar tot personen. De gegevens worden op groepsniveau gepresenteerd. Niemand komt te weten of je hebt meegedaan en wat je hebt ingevuld.
Meer informatie over privacy vind je in de privacyverklaring. Hierin kun je meer lezen over jouw rechten.
Invullen van de vragenlijst
Hoelang duurt het invullen van de vragenlijst?
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. De invultijd verschilt sterkt per persoon en is mede afhankelijk van de antwoorden die je geeft.
Kan ik de vragenlijst ook schriftelijk invullen?
Nee, je kunt de vragenlijst alleen online invullen.
Onderwerpen in de vragenlijst
Welke onderwerpen komen in de vragenlijst aan bod?
De vragenlijst bevat vragen die per leeftijdscategorie kunnen verschillen. Er zijn vragen die voor elk kind van 0 tot en met 11 jaar ingevuld kunnen worden, maar ook vragen speciaal voor 0 tot en met 3 jaar en voor 4 tot en met 11 jaar. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Algemene gegevens: postcode, leeftijd kind, geslacht kind, gezinssituatie, opleiding en werk ouder(s), rondkomen (0 tot en met 11 jaar).
- Buitenspelen en voorzieningen: hoe vaak speelt je kind buiten, mogelijkheden en belemmeringen om buiten te spelen, voorzieningen in de buurt (0 tot en met 11 jaar).
- Kinderopvang en school: kinderopvang, soort onderwijs, vriendschap (0 tot en met 11 jaar).
- Zelfstandigheid (4 jaar).
- Pesten en weerbaarheid (4 tot en met 11 jaar).
- Ingrijpende gebeurtenissen: gebeurtenissen in het gezin en bekendheid met Veilig Thuis (0 tot en met 11 jaar).
- Gezondheid: ervaren gezondheid, ziektes en aandoeningen, vaccineren, mondgezondheid, slapen (0 tot en met 11 jaar).
- Opvoeding: zorgen over opvoeding, sociale steun (0 tot en met 11 jaar).
- Leefstijl: alcohol en roken (0 tot en met 11 jaar), voeding (1 tot en met 11 jaar) bewegen (2 tot en met 11 jaar).
- Schermtijd, gamen en social media: tijdsbesteding (2 tot en met 11 jaar), afspraken over schermtijd, gebruik social media (4 tot en met 11 jaar).
- Zwangerschap en de periode na de geboorte: ervaren zwangerschap, geboortegewicht, couveuse, huilbaby, roken en alcohol tijdens zwangerschap, informatie tijdens de zwagerschap (0 tot en met 3 jaar).
- Welzijn en geluk: geluk, problemen op het gebied van emoties, concentratie, sociale contacten en gedrag (4 tot en met 11 jaar).
Ik wil graag informatie over één of meerder onderwerpen uit de vragenlijst. Kan dat?
Ja, dat kan. Als je klaar bent met het invullen van de vragenlijst, dan word je doorverwezen naar GroeiGids.nl. Deze website is speciaal voor ouders/verzorgers. Op GroeiGids.nl vind je betrouwbare informatie over ontwikkeling, gezondheid en opvoeden. Van zwangerschap tot en met puberteit.
Prijsverloting
Welke prijzen worden verloot?
Onder deelnemer die de vragenlijst volledig hebben ingevuld verloten we:
- Onder elke 15e deelnemer een Bol.com-cadeaukaart t.w.v. € 10,-
- 4x een WeekendjeWeg-cadeaukaart t.w.v. € 250,-
Als je kans wilt maken op een prijs, vul dan aan het eind van de vragenlijst je e-mailadres in. Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om de prijswinnaars te informeren en kan niet worden gekoppeld aan je antwoorden op de vragenlijst.
Wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?
Wanneer een prijs verloot is, ontvangen de winnaars persoonlijk bericht op het e-mailadres dat is opgegeven in de vragenlijst. De prijswinnaars van de Bol.com-cadeaukaarten krijgen binnen een maand na deelname bericht. De winnaars van de WeekendjeWeg-cadeaukaarten krijgen uiterlijk eind juli bericht.
Kan ik mijn prijs ook inwisselen voor geld?
Nee, het is niet mogelijk om de gewonnen prijs om te zetten in geld. Hier lees je meer over de actievoorwaarden en algemene spelvoorwaarden voor de winactie van de Kindermonitor 2024.