Tuberculose en reizen
Reis je naar een land waar tuberculose veel voorkomt (landen in Azië, Afrika, een aantal Zuid-Amerikaanse of Oost-Europese landen)? Dan heb je een grotere kans op besmetting met de tuberculosebacterie. Je kunt een BCG-vaccinatie overwegen als je regelmatig of langer dan 3 maanden naar een land gaat waar veel tbc voorkomt.
Als je een (georganiseerde) vakantiereis van enkele weken maakt, dan geldt in het algemeen dat je geen speciale maatregelen hoeft te nemen. Het risico op besmetting is dan erg klein. Informatie over landen waarvoor reizigersadvies geldt, is te vinden op tbc-online.nl.
Neem minimaal zeven weken voordat je op reis gaat contact met ons op voor medisch advies als je:
- een maand of langer gaat werken in een ziekenhuis, gevangenis of instelling voor daklozen, verslaafden, vluchtelingen of personen met een hiv-infectie.
- door ziekte of door het gebruik van medicijnen een lagere weerstand hebt.
- langer dan drie maanden in een land verblijft waar veel tuberculose voorkomt.
- binnen een jaar in totaal meer dan drie maanden korte reizen maakt naar deze landen.
- regelmatig naar deze gebieden reist met kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) én die jonger zijn dan 5 jaar. Met regelmatig reizen wordt bedoeld dat je verwacht dat het kind voor de leeftijd van 5 jaar minstens drie maanden in deze gebieden zal zijn.
Tijdens het gesprek bekijken we wat er nodig is. Dit kan zijn:
- Tuberculosehuidtest (Mantoux) na de reis, soms een gesprek met onze arts.
- Tuberculosehuidtest (Mantoux) voor de reis en daarna vaccinatie tegen tuberculose.
Hebben we in het adviesgesprek afgesproken dat een tbc-onderzoek na jouw reis nodig is? Dan nemen we na 8 weken contact met je op.
Wat kun je doen om een tbc-infectie te vermijden?
- Blijf tijdens jouw reis uit de buurt van mensen die veel hoesten.
- Lukt dit niet? Adem dan zoveel mogelijk door je neus. Bedek jouw mond met een sjaal, zakdoek of gebruik een mondneusmasker.
- Vermijd kleine, donkere en slecht geventileerde ruimten (kamers, hutten, krotwoningen, taxi of openbaar vervoer). Toch naar binnen? Zet een raam open.
Als je terug ben van jouw reis en je krijgt ernstige hoestklachten en dit houd meer dan twee weken aan? Neem dan contact op met jouw huisarts. Zie ook: RIVM: folder reizen en tuberculose