Toelichting klachtenregeling GGD Hollands Noorden
De medewerkers van GGD Hollands Noordendoen hun best om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Toch kan het voorkomen dat je ontevreden bent. Als dit zo is, dan horen wij dit graag. Op deze manier kunnen wij iets proberen te doen aan de klacht en kunnen wij voorkomen dat in de toekomst een soortgelijk probleem ontstaat. Lees op deze pagina wat je kunt doen als je een klacht hebt over GGD Hollands Noorden
Korte uitleg
Als je ontevreden bent over GGD Hollands Noorden of een van haar medewerkers, dan kun je een klacht naar ons sturen. Deze klacht kan bijvoorbeeld gaan over de manier van werken van GGD Hollands Noorden of hoe een medewerker je heeft behandeld. Een klacht kan alleen worden ingediend door een persoon (niet door een bedrijf) die direct te maken heeft met de gebeurtenis, of iemand die hen vertegenwoordigt. De gebeurtenis waarover je wil klagen mag niet ouder zijn dan één jaar.
Hoe werkt het?
Bespreken klacht met de medewerker
Voordat je een klacht verstuurt kun je eerst praten met de betrokken medewerker van GGD Hollands Noorden over jouw klacht. Je kan ervan uitgaan dat elke medewerker ervoor open staat om met je te praten. Het doel van dit gesprek is om samen het vertrouwen in elkaar te herstellen en samen proberen een oplossing te vinden. Je mag de medewerker vragen om na het gesprek de gemaakte afspraken op papier te zetten.
Als je het moeilijk vindt om je klacht met de betrokken medewerker te bespreken, of je bent na het gesprek nog steeds ontevreden, dan kun je een schriftelijke klacht opsturen. Hoe je een klacht kan indienen wordt in deze klachtenregeling uitgelegd. Bij het behandelen van de klacht wordt er een verschil gemaakt tussen twee soorten klachtenprocedures: de interne- en de externe klachtenprocedure.
Klacht via de interne klachtenprocedure
Wanneer je een klacht opstuurt proberen wij eerst jouw klacht via de interne klachtenprocedure op te lossen. Dit houdt in dat wij naar jouw klacht kijken en opzoek gaan naar een oplossing binnen de organisatie. Je kunt jouw klacht sturen naar de klachtenfunctionaris van GGD Hollands Noorden, bijvoorbeeld via deze link. De klachtenfunctionaris pakt jouw klacht op, neemt contact met je op en helpt jou met het vinden van een mogelijke oplossing voor jou en GGD Hollands Noorden. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk omdat hij/zij niet betrokken is bij de gebeurtenis waarover je klaagt. Ook zorgt de klachtenfunctionaris ervoor dat het proces van de klachtenafhandeling goed verloopt. Al het contact (bijvoorbeeld brieven en e-mails) over jouw klacht wordt opgenomen in een apart klachtendossier en niet in het cliëntendossier.
Klacht via de externe klachtenprocedure
Wanneer je niet tevreden bent met de interne klachtenprocedure, of als je geen interne klachtenprocedure wil, dan kun je jouw klacht indienen bij de geschillencommissie Publieke Gezondheid, de Nationale ombudsman of de Kinderombudsman. Bij wie je dat kan doen hangt af van de gebeurtenis en/of de soort klacht.
Als jouw klacht over GGD Hollands Noorden als zorgaanbieder gaat, dan kun je jouw klacht indienen bij de geschillensommissie Publieke Gezondheid. Deze klacht kan onder andere gaan over de Jeugdgezondheidszorg en Rijksvaccinatieprogramma. De geschillencommissie Publieke Gezondheid registreert jouw klacht, waarna je een bevestiging krijgt. De geschillencommissie Publieke Gezondheid vraagt je vervolgens om aanvullende informatie aan te leveren en om het klachtengeld te betalen. Het klachtengeld bedraagt € 52,50. Dit klachtengeld krijg je terug, wanneer de geschillencommissie je in het gelijk stelt.
Nadat je de aanvullende informatie aangeleverd hebt en het klachtengeld hebt betaald, dan behandelt de geschillencommissie Publieke Gezondheid jouw klacht. De geschillencommissie Publieke Gezondheid vraagt de GGD om ook te reageren op jouw klacht. Hierna komt de geschillencommissie Publieke Gezondheid samen om de klacht te bespreken, dit wordt de zitting genoemd. Na de zitting wordt de uitspraak binnen 4 tot 6 weken naar je opgestuurd.
Als jouw klacht een gedraging van een bestuursorgaan betreft, dan kun je jouw klacht ook indienen bij de Nationale ombudsman of de Kinderombudsman. Je kunt je klacht op drie manieren indienen bij de Nationale ombudsman of de Kinderombudsman: via een brief, via een online klachtenformulier of door de Nationale ombudsman te bellen. De Nationale ombudsman of de Kinderombudsman controleert vervolgens of zij jouw klacht mogen behandelen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Als jij een klacht indient namens een bedrijf bijvoorbeeld een tattooshop of een kinderopvangorganisatie, dan kun je met jouw klacht terecht bij de gemeente. Deze klachtenregeling is in dat geval niet van toepassing.