Hiv, PrEP en PEP

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af. Dit kan leiden tot symptomen en klachten. In Nederland wordt hiv in 95% van de gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact.

Mannen die seks hebben met mannen lopen 27 keer meer kans op het krijgen van hiv dan de rest van de bevolking. Dit wordt veroorzaakt doordat hiv sneller wordt overgedragen bij anale seks dan bij vaginale seks.

Om besmetting met hiv te voorkomen, zijn er twee soorten medicijnen die je kunt innemen. Je kunt dit van tevoren doen of kort na de onveilige seks.

PrEP-zorg bij het Centrum Seksuele Gezondheid

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. PrEP tabletten slik je vooraf om bij seksueel contact een hiv infectie te voorkomen. Je kunt elke dag een pil slikken of alleen als je seks gaat hebben.

Sinds augustus 2019 kunnen mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen bij de GGD terecht voor PrEP en controles. Deelnemers betalen zelf € 7,50 per 30 pillen. Deze regeling was een pilot, betaald door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is grote vraag naar PrEP-zorg bij ons centrum, maar helaas is de hoeveelheid plekken zeer beperkt. Hoe lang je moet wachten, is vooraf niet te zeggen. Het is afhankelijk van cliënten die uit ons programma overstappen naar zorg bij bijvoorbeeld de huisarts, of stoppen met PrEP-medicatie.

PrEP-zorg

PrEP-pillen zijn niet langer verkrijgbaar bij ons centrum. Je krijgt een recept mee en betaalt voortaan zelf de PrEP bij de apotheek. Dit is doorgaans duurder dan de eigen bijdrage van € 7,50 die gedurende de pilot werd betaald. Zorgverzekeringen vergoeden PrEP niet. De prijzen voor PrEP zijn per apotheek verschillend. Bekijk de prijslijsten van de verschillende apotheken op de website van PrEP Prijslijst – PrEPnu. Dit betekent niet dat er automatisch meer plekken zijn of dat de wachtlijst korter wordt.

De standaard PrEP-controles zijn 2 keer per jaar. En alleen vaker als dit echt nodig is. Dit bepaalt de medisch professional samen met jou. Zo houden we de seksuele gezondheidszorg beter toegankelijk voor andere cliënten.

PrEP aanvragen bij je huisarts

Je kunt PrEP ook bespreekbaar maken met je huisarts. Wij kunnen je helpen door een soa/hiv-test te doen en de uitslagen aan je mee te geven. Je huisarts kan aanvullend onderzoek doen en de PrEP-pillen voorschrijven.

Bij vragen of problemen kan de huisarts telefonisch overleggen met één van onze artsen. Ook kunnen we je een informatiebrief meegeven voor je huisarts. Daarnaast zijn er verschillende online PrEP aanbieders, zoals: 

Bij deze online aanbieders vallen de soa-controles binnen je eigen risico en de PrEP betaal je zelf. Eventueel kun je de soa-controles via ons doen. Heb je vaker een soa-test nodig? Dan ga je naar je huisarts of een online aanbieder die soa-testen doet.

  • Heb je vragen? Neem contact op met het Centrum Seksuele Gezondheid. Samen kijken we of PrEP-zorg past bij jouw situatie. Neem op werkdagen telefonisch contact op tussen 10.00-11.30 uur of tussen 15.00-16.30 uur via 088-0100 540 (keuze 2).
  • Twijfel je over PrEP-medicatie en zorg? Bespreek dan je twijfels tijdens een soa-consult met de verpleegkundige of met je huisarts.

PEP (noodmedicijn tegen hiv)

Heb je een groot risico gelopen op een hiv-besmetting door onbeschermd seksueel contact? Bijvoorbeeld omdat je anale seks hebt gehad zonder condoom? Begin zo snel mogelijk (binnen 72 uur) met een PEP-behandeling. PEP neem je in nadat je onveilige (anale) seks hebt gehad.