Zwangerschap en infectieziekten

Juist als je zwanger bent, is het belangrijk dat je infectieziekten voorkomt. Want een infectie kan nare gevolgen hebben voor jou en je ongeboren kind. Als je zwanger bent, dan zijn er een paar eenvoudige leefregels die helpen om infecties te voorkomen.

Algemene adviezen

  • Was de handen voor en na het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, het verschonen van luiers en tuinieren.
  • Verhit vlees, vis en schelpdieren tot ze goed gaar zijn. Eet geen producten die rauw vlees of rauwe (ongepasteuriseerde) melk bevatten. Was verse producten, zoals fruit en groente onder stromend water.
  • Gebruik tuinhandschoenen als je in de tuin werkt en vermijd contact met zand in de zandbak. Dit verkleint de kans dat je zand of aarde binnenkrijgt die verontreinigd is met Toxoplasma of Listeria.
  • Verschoon niet zelf de kattenbak, want in ontlasting van katten kan Toxoplasma zitten. Als je toch de kattenbak verschoont, doe dit dan het dagelijks en gebruik handschoenen. De ‘eitjes’ van Toxoplasma zijn pas na één dag gevaarlijk.

Voor de zwangerschap

Zijn er op je werk extra beschermende maatregelen die je moet nemen? Heb je de vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) gehad? Je kunt eventueel de vaccinaties nu krijgen. Ook bestaande seksueel overdraagbare aandoeningen worden het liefst voor de zwangerschap behandeld.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

De meeste vaccinaties kunnen gewoon doorgang hebben tijdens je zwangerschap. Bepaalde prikken worden zelfs aangeraden om je ongeboren baby extra te beschermen. Zoals de kinkhoestprik (22 wekenprik) en de griepprik voor zwangeren

Zwanger op reis? 

Ben je van plan om tijdens je zwangerschap te reizen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Laat je extra goed voorlichten over de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen en maak een afspraak op het Reizigersspreekuur van GGD Hollands Noorden.