Welzijn, eenzaamheid en depressie
Inwoners met psychische problemen delen dit niet (graag) met anderen. Hulp zoeken is vaak lastig. Mensen in hun omgeving kunnen een belangrijke rol spelen en levens redden. Gemeente Hoorn, gemeente Alkmaar, GGD Hollands Noorden en GGZ Noord-Holland-Noord willen meer mensen hiervan bewust maken.
Online hulp en informatie
- Bij ‘Vraag, praat, luister’ vind je informatie over hoe je kunt helpen als een persoon in je omgeving mogelijk suïcidale gedachten heeft.
- De Luisterlijn | 24/7 een luisterend oor | 088 0767 000
- Behandeling kinderen en jongeren (GGZ)
- Eenzaamheid bij jongeren (Join Us)
- Jongeren van Westfriesland
- Grip op je dipJoin the project
De cijfers in Noord-Holland Noord en met name in de regio Westfriesland liegen er niet om. 1 op de 5 jongeren denkt weleens aan zelfmoord. Mannen van middelbare leeftijd in Noord-Holland-Noord hebben vaker depressieve gedachten dan andere mannen.
De regio Westfriesland is aangesloten bij de aanpak van 113 Zelfmoordpreventie. Doel van de aanpak is minder zelfmoord(pogingen), het taboe doorbreken en betere doorverwijzing organiseren. De aanpak is gericht op het trainen van professionals en maatschappelijk betrokken inwoners. Denk aan leraren, sportcoaches of medewerkers van maatschappelijke organisaties. Zij hebben een sleutelpositie als het gaat om zelfmoordpreventie. Door signalen te herkennen en een gesprek te beginnen, kunnen zij een leven redden.