Samen gezonder wonen
Onze leefomgeving heeft invloed op onze gezondheid. Met een gezonde inrichting van die omgeving boeken we gezondheidswinst voor alle inwoners in onze regio. Een veilige en gezonde leefomgeving is een van de doelen van de Omgevingswet. GGD Hollands Noorden adviseert hierover met deze basisadviezen. Deze helpen bij de inrichting van bijvoorbeeld wijken, buurten, dorp of stad. Maar een echt gezonde leefomgeving kan niet zonder inwoners.
Omgevingswet: voor een gezonde en veilige leefomgeving
De Omgevingswet bundelt tientallen verschillende wetten en regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Dat geeft duidelijkheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of een initiatiefnemer op een bepaalde plek mag bouwen, bijvoorbeeld een nieuw winkelcentrum. Wie iets wil, kan straks terecht bij één loket van de betreffende gemeente.
Advies van de GGD
Als experts op het gebied van een gezonde leefomgeving geeft ons team advies over omgevingsvergunningen die door initiatiefnemers worden ingediend bij de gemeenten. Daarnaast geven we advies over omgevingsplannen van gemeenten zelf. Onze expertise richt zich ten eerste op de invloed van de omgeving op de gezondheid van inwoners. Een gezonde leefomgeving is een omgeving waar inwoners zich prettig voelen, die uitnodigt tot gezond gedrag en zo min mogelijk negatieve invloed heeft op de gezondheid. De leefomgeving hangt samen met nieuwe uitdagingen en kansen voor de toekomst, zoals: klimaatverandering, vergrijzing, individualisering, slimme technologie en nieuwe vormen van mobiliteit. Gemeenten staan voor de complexe opgave om deze ontwikkelingen en belevingen van de inwoners te verwerken in een omgevingsvisie.
Vroeg deelnemen aan Omgevingstafels
Om plannen goed te kunnen beoordelen, organiseren gemeenten per 1 januari 2024 ‘Omgevingstafels’, waarbij diverse ketenpartners aan tafel worden uitgenodigd. Zoals onze Medisch Milieukundigen of Beleidsmedewerkers Gezondheidsbevordering, maar ook medewerkers van onze partners Veiligheidsregio NHN en de Omgevingsdienst (OD). Soms zit de initiatiefnemer zelf ook aan tafel. Onze missie is om een sterke partner aan tafel te blijven, door in een vroeg stadium met de gemeenten mee te denken vanuit onze expertises.
Uitnodigen en beschermen
Een gezonde leefomgeving gaat om het bevorderen van de gezondheid. Denk aan uitnodigen tot meer bewegen met de aanleg van wandelpaden en rookvrije zones. En het gaat om het beschermen tegen negatieve invloeden van de omgeving. Zoals zorgen voor schone lucht. Ook zelfredzaamheid of het uitnodigen tot meedoen aan de samenleving hoort bij een gezonde leefomgeving.
Iedereen hoort de kans te hebben om in een gezonde omgeving te wonen, te werken en op te groeien. Check ons portaal Gezonde Leefomgeving met verrassende cijfers, heldere grafieken, leuke weetjes over leefbare buurt, milieu, klimaat, leefstijl en mobiliteit.
Vragen?
- Ben je inwoner? Neem contact op met de gemeente waarin je een plan wilt realiseren.
- Werk je bij een gemeente of andere organisatie? Stuur een e-mail naar omgevingswet@ggdhn.nl
Rookvrij opgroeien
Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen schadelijke gevolgen van (mee)roken. Het doel: een Rookvrije Generatie in 2035.
Doe mee!
Jij kunt, als inwoner van de regio Noord-Holland-Noord, meepraten over plannen voor de inrichting van de leefomgeving in jouw, wijk, buurt, dorp of stad. Participatie is een belangrijk onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Heel direct kun je in je eigen omgeving je tuin vergroenen, afval prikken in de wijk, geluidsoverlast beperken of zorgen dat je buurman met de scootmobiel veilig kan rijden op straat.
Ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is en waar jij inspraak in kunt hebben?