Gehoorschade
Langdurige blootstelling aan harde geluiden is één van de oorzaken van gehoorschade. Dit kan voor altijd zijn. Wat zijn de tekenen die aangeven dat je risico loopt? Een suis, piep, ruis of doof gevoel kan het begin van gehoorschade zijn.
Het herstel hangt af van het volume van het geluid (decibel) en hoe lang je ernaar hebt geluisterd. Het is goed om hieraan te denken voordat je last krijgt. Als je licht gehoorverlies oploopt op jonge of middelbare leeftijd, dan kan dit als je ouder bent voor extra problemen zorgen, zoals ouderdomsdoofheid.
Risico op gehoorschade
Wanneer loop je risico op schade aan het gehoor? Dit hangt af van het volume van het geluid (decibel) en hoe lang je hiernaar hebt geluisterd.
- Geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag ‘veilig’ horen.
- Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid. 83 decibel is dus 4 uur per dag veilig.
- Geluid van 100 decibel kan het gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
Voorkom gehoorschade
GGD Hollands Noorden adviseert voor evenementen en uitgaansplekken een geluidsvolume van gemiddeld 92 decibel. Bij evenementen voor kinderen is dit 88 decibel.
Is het geluid harder? Dit kun je doen.
- Verminder het geluid aan de bron. Zet bijvoorbeeld een volumebegrenzer op je mobiele telefoon, tablet of andere muziekspeler.
- Sluit geluid uit de omgeving af door een koptelefoon of oortjes te dragen. Nog beter is een koptelefoon of oortjes met noise cancelling.
- Zorg voor bescherming als je uitgaat of een festival bezoekt. Bijvoorbeeld door oordoppen met muziekfilter.
- Houd afstand tot de boxen bij festivals, evenementen en op uitgaansplekken.
- Geef je oren 24 uur rust na bezoek aan bijvoorbeeld een evenement met harde muziek. Zorg voor langere gehoorpauze als je een piep, ruis of suis hoort of een doof gevoel hebt.
Test je gehoor
Wil je weten hoe het met je gehoor is? Je kunt je gehoor zelf testen. Zo weet je meteen of je schade hebt en/of voorzichtig moet zijn.
Cijfers over gehoorschade
- Naar schatting hebben 300.000 jongeren tussen 15 en 25 jaar een gehoorverlies van 10 decibel of meer. Dit gaat vaak samen met een stevige piep in het oor.
- Jaarlijks komen er minimaal 22.000 jongeren in Nederland bij met blijvende gehoorschade door te harde muziek.
- In onze regio heeft 1 op de 4 jongeren last van de oren na het luisteren van een muziekspeler.
- 1 op de 2 jongeren heeft last, nadat ze op een plek zijn geweest met harde muziek.