Syfilis
Syfilis is een bacteriële soa die voornamelijk voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het verloopt in drie stadia en heeft per stadium verschillende klachten.
Klachten
- Stadium 1
Syfilis begint vaak met een pijnloos zweertje op of rond de vagina, penis, anus of mond. Dit zweertje gaat vanzelf weer weg. Het zweertje zit soms op een onzichtbare plek, waardoor je het niet altijd merkt. In dit stadium ben je zeer besmettelijk.
- Stadium 2
Huiduitslag op je bovenlichaam, armen, benen (inclusief handpalmen en voetzolen) en haaruitval. Soms heb je ook last van:
- Slechte eetlust
- Koorts
- Opgezette lymfeklieren
- Hoofdpijn
- Sapeloosheid
- Oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies
Deze klachten gaan vanzelf over. Soms heb je helemaal geen klachten. In dit stadium ben je nog besmettelijk.
- Stadium 3
Via het bloed kan syfilis zich verspreiden door het hele lichaam. Tot meer dan 10 jaar na infectie kunnen verschillende organen, zoals hart en hersenen, aangetast worden en kunnen er ernstige ziekteverschijnselen optreden. In dit stadium ben je niet meer besmettelijk.
Gevolgen
Een onbehandelde syfilis kan ernstige gevolgen hebben. Zoals beschreven bij stadium 3.
Testen
Om problemen op lange termijn te voorkomen is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als syfilis. Bij voorkeur een keer per drie maanden.
Behandeling
Als syfilis op tijd wordt ontdekt, dan kan het goed behandeld worden met antibiotica. Je hoeft dan maar één keer behandeld te worden met twee injectiespuiten penicilline in je bilspieren. Je bent dan niet meer besmettelijk. Door het afsterven van de syfilisbacterie kun je na de behandeling met antibiotica een griepgevoel en koorts krijgen. Dit is normaal.
Als syfilis in een later stadium wordt ontdekt moet je over een bepaalde periode 3 weken achtereen elke week behandeld worden met twee injectiespuiten penicilline. Na een behandeling voor syfilis vragen wij je nog enkele keren terug voor 1 tot 2 jaar voor bloedonderzoek en ter controle van eventuele klachten.