Stevig Ouderschap: extra steun voor ouders in kwetsbare situatie
Stevig Ouderschap is een preventieve interventie en onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start. JGZ-verpleegkundigen van GGD Hollands Noorden bieden door middel van huisbezoeken extra ondersteuning aan gezinnen in Noord-Holland-Noord waar de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld.
Het Stevig Ouderschap-traject kan tot een half jaar na de geboorte van het kind gestart worden, maar het is wenselijk om de interventie zo vroeg mogelijk in de zwangerschap in te zetten.
De ervaring leert dat gezinnen in een kwetsbare situatie baat hebben bij vroegtijdige steun. Zo kunnen problemen tijdig worden gesignaleerd en worden voorkomen. Stevig Ouderschap draagt bij aan een positieve en veilige opvoeding. Door vroeg in de zwangerschap te starten met de interventie, is het mogelijk om prenatale stress voor te zijn.
Stevig Ouderschap: signalering
Stevig Ouderschap bestaat uit een signaleringsmethodiek (vragenlijst) en een interventie (de huisbezoeken). De signaleringsmethodiek is ontwikkeld om de gezinnen te vinden die de interventie nodig hebben. Bij Stevig Ouderschap postnataal ontvangen ouders/opvoeders vlak na de geboorte van hun kind een vragenlijst. De vragen richten zich op bekende risico’s voor opvoedingsproblematiek, zoals jeugdervaringen met mishandeling, persoonlijke problemen en sociale isolatie. Als uit de antwoorden en/of het advies van de jeugdverpleegkundige blijkt dat zij in aanmerking komen voor extra ondersteuning, krijgen de ouders Stevig Ouderschap aangeboden.
Huisbezoeken van de jeugdverpleegkundige
De jeugdverpleegkundige gaat ongeveer 6 keer op huisbezoek na de geboorte: als het kind ongeveer 6 weken oud is en daarna bij 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden, 12 maanden en 18 maanden. Maar in het begin vaker contact of misschien juist als het kind wat groter is, is ook mogelijk. De ouders bepalen de planning van het programma. Aanvullend kunnen er vanaf 16 weken zwangerschap ongeveer vier prenatale huisbezoeken plaatsvinden.