Zwanger, je baby en kinkhoest
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan maandenlang aanhouden. De ziekte wordt daarom ook wel de ‘100 dagen-hoest’ genoemd.
Waarom is kinkhoest zo gevaarlijk voor baby’s?
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s in de eerste maanden van hun leven. Zij raken uitgeput door het hoesten en drinken daardoor niet meer. Het vele hoesten zorgt ook voor een gebrek aan zuurstof. Hierdoor kan er een blijvende hersenbeschadiging ontstaan. Ook kunnen de longen onherstelbaar worden beschadigd.
Krijgen veel baby’s kinkhoest in Nederland?
Gemiddeld worden er per jaar zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis in Nederland. In 2024 zijn er veel meer meldingen van mensen met kinkhoest. Hieronder zijn ook veel baby’s.
- Tot en met 18 december zijn er 831 baby’s gemeld met kinkhoest in Nederland.
- Meer dan 50% van de baby’s tussen 0 en 5 maanden is dit jaar opgenomen in het ziekenhuis.
- Helaas zijn er in 2024 zes baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest.
Hoe kan ik mijn baby beschermen?
Baby’s krijgen in Nederland een prik tegen kinkhoest. Dit kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dit betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit kan vanaf 22 weken zwangerschap.
- Je baby is zo direct vanaf de geboorte beschermd.
- Bovendien is de moeder de grootste bron van infectie voor haar kind. Door de kinkhoestprik ben je als moeder zelf ook beschermd tegen kinkhoest en kun je je kind niet meer besmetten.
- Je baby hoeft hierdoor zelf één prik minder. De eerste vaccinatie is dan pas nodig als je kind 3 maanden oud is.
Online bijeenkomst terugkijken
Wil je meer weten over vaccinaties tijdens je zwangerschap? Op 15 oktober organiseerden we een online bijeenkomst over dit onderwerp. Je kunt deze terugkijken.