Hiv
Hiv verzwakt de afweer bij mensen. Het hiv-virus veroorzaakt aids en wordt daarom ook het aidsvirus genoemd. Hiv kun je oplopen door onveilige seks of via bloedcontact.
Klachten
Als je net besmet bent, dan kun je verschijnselen krijgen, die lijken op griep, zoals:
- Koorts
- Algehele malaise
- Huiduitslag
Bij een hiv-infectie waar je al langer mee rondloopt, kun je last hebben van:
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Koorts
- Nachtzweten
- Diarree
- Kortademigheid
- Huiduitslag
- Gevolgen
Als je geïnfecteerd bent met hiv, dan hoef je niet altijd klachten te hebben. Maar als het aantal virusdeeltjes stijgt, dan wordt je afweer aangetast. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar ook langer dan tien jaar duren. Je kunt klachten krijgen als moeheid, nachtzweten, veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden, koorts, diarree en kortademigheid. Hoe eerder je weet dat je hiv hebt opgelopen, hoe beter. Zonder behandeling met hiv-remmers krijgt een persoon met hiv uiteindelijk aids.
Testen
Je kunt jaren met hiv geïnfecteerd zijn, voordat je de symptomen van aids krijgt. Daarom is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen, bij voorkeur elke 3 maanden. Na besmetting met hiv duurt het 6 weken tot 3 maanden voordat je het in het bloed kunt zien. Het lichaam maakt dan antistoffen aan. Dus wil je zeker weten of je hiv hebt opgelopen na onveilige seks of een klapcondoom, doe dan na 3 maanden een bloedtest.
Behandeling
Als je met hiv besmet bent, dan kun je het virus goed onderdrukken met medicijnen (hiv-remmers). Hiermee kun je voorkomen dat je aids krijgt. Helaas is het hiv-virus nog niet te genezen. Ook bestaat er nog geen vaccin tegen hiv. Behandeling van hiv vindt altijd plaats in een hiv-behandelcentrum onder begeleiding van een arts.