Extra steun: ervaringsverhaal Shellie
Shellie was pas 21 jaar toen ze moeder werd van haar dochtertje. Omdat ze vanwege haar privésituatie niet nog een kind wilde, kreeg ze hulp van Nu Niet Zwanger bij het vinden van passende anticonceptie. “Ik ben heel blij dat het programma er is. Daarom hoop ik ook dat het beter bereikbaar wordt voor vrouwen die in een vergelijkbare situatie zitten.”
De periode na haar bevalling omschrijft Shellie als ‘hectisch’. Ze woonde destijds bij haar ouders en studeerde nog. De vader van haar dochter, met wie ze nog altijd samen is, woonde op dat moment in Engeland. Een tweede kindje was om meerdere redenen dus geen optie, maar anticonceptie werd niet door haar zorgverzekering vergoed.
Passende anticonceptie
Gelukkig werd Shellie via VoorZorg, een intensief huisbezoekprogramma dat kwetsbare (aanstaande) moeders ondersteunt, gekoppeld aan een hulpverlener van Nu Niet Zwanger. Zij leerde Shellie over de verschillende soorten anticonceptie en de bijwerkingen die daarmee gepaard zouden kunnen gaan. Na een periode van experimenteren kwam Shellie uiteindelijk uit bij de hormoonpleister. “Ik heb eerst de prikpil geprobeerd, maar daar reageerde ik best wel op”, vertelt ze. “Zo kreeg ik last van buikpijn, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en aankomen. Toen ben ik overgestapt op de hormoonpleister. Die geeft veel minder bijwerkingen. En als ik in de toekomst toch wel bijwerkingen krijg, weet ik naar wie ik toe moet stappen. Dat vind ik een heel fijn idee.”
- Lees ook het ervaringsverhaal verhaal van Masha (Extra steun)
- Lees ook het ervaringsverhaal van Amy (VoorZorg)
Anticonceptie vergoed
Dankzij de tussenkomst van Nu Niet Zwanger krijgt Shellie haar anticonceptie, tot haar situatie stabiel is, wél vergoed. Dat is voor haar een grote opluchting, want behoefte aan een tweede kindje is er momenteel niet. Daarnaast heeft ze naar eigen zeggen ook veel van het programma geleerd. “Er zit best wat diepgang in de begeleiding. Er wordt niet alleen uitgelegd welke typen anticonceptie er zijn, maar ook wat de verschillende soorten hormonen met je lichaam doen. Daardoor kun je een keuze maken die het beste bij jouw lichaam past.”