Extra steun: ervaringsverhaal Amy
Amy Smith (29) is moeder van dochter Skye (1,5). Sinds Amy’s zwangerschap krijgen zij en haar vriend steun vanuit VoorZorg. “Wij komen uit een moeilijke situatie. De VoorZorg-verpleegkundige helpt ons met van alles. Daardoor sta je er niet zo alleen voor.”
Het was de verloskundige die Amy en haar vriend vertelde over VoorZorg. “Ze zei dat het in onze situatie misschien wel prettig zou zijn”, zegt Amy. Met ‘onze situatie’ doelt Amy op een verleden met psychische problemen en werkloosheid.
Lees ook het ervaringsverhaal verhaal van Masha
Dankbaar voor hulp
Amy’s werkgever ging failliet toen zij dertig weken zwanger was. “Ik had daardoor veel stress. We woonden in een particuliere huurwoning met een bizar hoge huur. Dat konden we niet meer betalen toen ik werkloos werd. Een uitkering kreeg Amy niet, omdat haar vriend vanwege zijn psychische klachten een Wajong-uitkering heeft. “Opeens hadden we een inkomen onder bijstandsniveau”, gaat Amy verder. “Door alle zorgen was het moeilijk om te genieten van de zwangerschap. Daarbij kreeg ik door alle stress allerlei lichamelijke klachten. Uiteindelijk is Skye met 37 weken gehaald.”
Erover praten
“De zwangerschap, de bevalling; het ging allemaal niet zoals ik me had voorgesteld. Met Maud (VoorZorg-verpleegkundige, red) kon ik daar goed over praten. Ze kwam elke twee weken langs. Dat was heel fijn. Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt en ze hielp met praktische dingen. Mijn vriend was in het begin wat terughoudend. Maar uiteindelijk hebben we de hulp dankbaar geaccepteerd. Daar ben ik nu heel blij mee.”
Trots
Het gaat inmiddels goed met het jonge gezin. Amy heeft een nieuwe baan. Ze werkt 32 uur per week in een zorgcentrum voor ouderen met dementie. Skye gaat twee dagen per week naar de opvang. Op de andere dagen zorgt Amy’s vriend voor hun dochter. Maud blijft langskomen totdat Skye twee jaar oud is. “Het gaat hartstikke goed”, zegt Amy trots. “We hebben veel aan de tips van Maud.” Die tips kunnen over van alles gaan. Over eten. Of slapen. Net waar de jonge ouders behoefte aan hebben. “En soms praten we gewoon een uurtje. Over van alles en nog wat. Ook leuke dingen. Dat is óók heel waardevol.”