Mazelen: wat te doen?

GGD Hollands Noorden ontvangt regelmatig vragen over mazelen vanuit scholen en kinderdagopvangorganisaties in onze regio. Daarom geven we in dit bericht meer informatie.
Belangrijke punten
Verdenk je als school een kind van mazelen? Onderneem de volgende stappen:
- Neem contact op met de GGD.
- Verwijs ouders van een kind dat mogelijk mazelen heeft naar de huisarts voor onderzoek.
- Overleg altijd eerst met de GGD voordat je informatie verspreidt aan ouders en anderen.
- Informeer medewerkers over wat te doen bij en herkennen van mazelen.
Wat is mazelen?
Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte veroorzaakt door een virus. De ziekte begint met koorts, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Na 3 tot 7 dagen ontstaan rode vlekjes op de huid. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Kinderen met mazelen kunnen ook een oorontsteking of longontsteking en krijgen, in zeldzame gevallen ook een hersenontsteking.
Op dit moment zijn er in onze regio geen actuele gevallen van mazelen.
Mensen die mazelen hebben gehad of zijn gevaccineerd, zijn beschermd tegen mazelen.
In Nederland worden kinderen gevaccineerd op de leeftijd van 14 maanden en 3 jaar via de BMR-vaccinatie (tot en met 2024 was dit 14 maanden en 9 jaar).
Een kind met klachten passend bij mazelen?
De kans dat een kind op jouw school of kinderdagverblijf mazelen krijgt is klein.
Als een kind verkouden is of hoest, gaat het vaak om een ander virus. Kinderen die alleen snotterig zijn of hoesten, hoeven dus niet thuis te blijven. Er zijn namelijk ook veel andere kinderziektes die vergelijkbare klachten kunnen geven. Is een kind behalve verkouden ook erg ziek met klachten die bij mazelen horen, zoals koorts, ontstoken ogen en huiduitslag? Dan adviseren we om het kind thuis te houden en ouders contact op te laten nemen met de huisarts. De huisarts kan onderzoeken om welke ziekte het gaat.
Vind je klachten bij een kind verdacht voor mazelen? Neem laagdrempelig contact op met team Infectieziekten van de GGD.
Wat doet de GGD bij een geval van mazelen?
Mocht er toch een geval van mazelen zijn, dan onderzoekt de GGD waar een kind is geweest en wie er mogelijk risico heeft gelopen. Hierbij wordt ook de school of het kinderdagverblijf geïnformeerd. We adviseren over maatregelen, bijvoorbeeld over vaccinatie voor mensen die risico hebben gelopen. Als het nodig is, maken we een brief waarmee je de ouders kunt informeren.
- Is er een kind met mazelen op de opvang of school geweest? Dan is er vooral een risico voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen of nog nooit mazelen hebben gehad.
- Informeer andere ouders op school altijd pas nadat je met de GGD hebt overlegd.
Mazelen en het buitenland
Er zijn landen waar mazelen veel meer voorkomt dan in Nederland, zoals Roemenië en Marokko. Is een kind net in het buitenland geweest waar mazelen veel voorkomt en heeft het klachten passend bij mazelen? Wees dan extra alert. Bekijk de mazelen landenlijst: BMR-landenlijst | Rijksvaccinatieprogramma.nl
Mazelen en het buitenland
Er zijn landen waar mazelen veel meer voorkomt dan in Nederland, zoals Roemenië en Marokko. Is een kind net in het buitenland geweest waar mazelen veel voorkomt en heeft het klachten passend bij mazelen? Wees dan extra alert. Bekijk de mazelen landenlijst: BMR-landenlijst | Rijksvaccinatieprogramma.nl
Vragen?
- Bij twijfel of vragen rondom een (mogelijk) geval van mazelen kun je als school, bso, peuterspeelzaal of kinderopvangorganisatie laagdrempelig overleggen met GGD Hollands Noorden (telefonisch bereikbaar op 088-0100535).
- Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van het RIVM: Mazelen | RIVM. Vraag altijd toestemming aan ouders voor het delen van informatie met de GGD.
- Als ouders vragen hebben over het ( alsnog) vaccineren van hun kind met de BMR, kunnen ze contact opnemen met onze Jeugdgezondheidszorg: Contact – GGD Hollands Noorden