Actueel

JGZ-locatie Wervershoof naar tijdelijke locatie

De jeugdgezondheidszorg in Wervershoof gaat in december 2024 tijdelijk verhuizen naar Andijk. De eigenaar van het pand (het gezondheidscentrum) heeft de huur bij ons opgezegd om de ruimte vrij te maken voor de huisartsen. De gemeente Medemblik en de GGD zijn bezig met de uitwerking van een nieuwe locatie in…

Deels vrije inloop coronaprik

Na een voorspoedige eerste paar weken gaat GGD Hollands Noorden nu op 8 priklocaties deels over op vrije inloop in de middag: tussen 14.00-16.00 uur kan iedereen gewoon langskomen. Voor de andere priklocaties is het op dit moment nog nodig om een afspraak te maken.

Nieuwe JGZ-locatie in Stede Broec geopend

Op dinsdag 22 oktober is de nieuwe JGZ-locatie in Stede Broec feestelijk geopend. Deze moderne en duurzame locatie biedt inwoners een prettige plek voor zorg en ondersteuning voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Fladderende vogels bij prikangst kinderen

We weten dat angst voor een prik een reden kan zijn om de vaccinatie niet te halen. We willen ook deze kinderen zo prettig mogelijk vaccineren. Daarom geven we extra scholing aan onze JGZ-medewerkers en testen zij ondersteunende materialen.

Gezondheidsonderzoek volwassenen en ouderen: doe mee!

Hoe gaat het met de volwassenen en ouderen van Noord-Holland-Noord? Om hierachter te komen brengt GGD Hollands Noorden samen met alle GGD’en in Nederland gezondheid, welzijn, leefstijl en leefomgeving in kaart.

Corona: alle locaties makkelijk vindbaar

Alle corona priklocaties makkelijk op een rij!

Corona prikronde 2024: haal jij 'm ook?

Op 16 september start de nieuwe prikronde tegen corona. Door de coronaprik zijn mensen die een hoger risico lopen beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Dat is belangrijk. Het virus is er nog steeds en kan mensen ziek maken.

Regiorapport Vaccinatiegraad RVP 2023 is uit!

Op basis van het landelijke RIVM-rapport 'Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland verslagjaar 2024’, heeft GGD Hollands Noorden een Regiorapport RVP over 2023 opgesteld voor Noord-Holland-Noord en verspreid naar de gemeenten.

Vanaf 2025: aanpassing Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen

Vanaf 2025 wordt het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen aangepast. Dit betekent dat sommige vaccinaties voor kinderen op andere leeftijden worden gegeven. Hierdoor worden kinderen nog beter beschermd tegen infectieziekten, zoals mazelen en kinkhoest.

Suïcidepreventieweek: 'Weer grip krijgen op het leven'

Zondert iemand zich af? Raak je het contact kwijt? Neemt iemand zijn telefoon niet op? Is er een toename van drugs- en/of alcoholgebruik? Wordt het huis verwaarloosd? Verwaarloost iemand zichzelf? Eet hij slecht? Doet hij suïcidale uitspraken? Dit zijn de signalen waar je op let: voortekenen dat het niet goed gaat.

Nationale Kraanwaterdag 2024       

Op woensdag 25 september 2024 is het alweer de 5e editie van Nationale Kraanwaterdag! Op Nationale Kraanwaterdag willen we iedereen aanmoedigen om meer water te drinken én slimmer en bewuster met water om te gaan. Heb je jouw school nog niet aangemeld? Het kan nog!

Inschrijving EU-Schoolfruit 2024-2025 geopend

Vanaf 2 t/m 13 september kunnen basisscholen, speciaal (basis)onderwijsscholen en speciaal voortgezet onderwijsscholen zich inschrijven voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma 2024-2025.

Ken jij het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag?

De groep mensen die verward of onbegrepen gedrag vertoont krijgt steeds meer aandacht in de samenleving. Soms lopen mensen vast in hun leven, maar vragen ze geen hulp. Daarom is er nu het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag, onderdeel van OGGZ Vangnet & Advies.

Warm zomerweer: hitteplan

De belangrijkste tips om klachten bij hitte te voorkomen: drink voldoende, vermijd inspanning en zoek de koelte op. Let ook op de mensen in je omgeving.

Mpox: actuele situatie

In de Democratische Republiek Congo (DRC) en in een aantal omliggende landen, is er een uitbraak met een nieuwe variant van het mpox-virus.

Doe ook mee: Samen goud voor elkaar

Of het nu gaat om een luisterend oor, kop koffie met de buur of jouw inzet als vrijwilliger– elke actie telt. En het maakt onze samenleving hechter en socialer. Laat je inspireren door deze gouden verhalen vanuit de campagne Samen Goud voor elkaar.

Voorkom een plaag, begin vandaag!

Ruim 28% van de Nederlanders heeft in de afgelopen jaren muizen in huis gehad en 4% van de Nederlanders had last van ratten. Daarom sluit GGD Hollands Noorden zich aan bij de campagne van Milieu Centraal: Voorkom een plaag, begin vandaag.

Nieuw chlamydia-testbeleid vanaf 2025

Vanaf januari 2025 wordt het testbeleid in Nederland voor de soa chlamydia bij de GGD aangepast. Er wordt dan niet meer standaard getest op chlamydia.

30 dagen gezonder: de resultaten in cijfers

Samen met de GGD’en Gooi en Vechtstreek, Hart voor Brabant, IJsselland, en Zaanstreek-Waterland heeft GGD Hollands Noorden in maart de actie '30 dagen gezonder' georganiseerd.

Update mazelen in regio Noord-Holland-Noord

In onze regio is bij een nieuw persoon mazelen vastgesteld in de familiesfeer van een eerdere besmette patiënt.

BoekStart – Samenwerking GGD Hollands Noorden en Bibliotheek Hoorn

Op vrijdag 5 juli hebben Tanja Kruijer (Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden) en Aafje Lem (Bibliotheek Hoorn) de samenwerkingsovereenkomst voor het project ‘BoekStartcoach’ ondertekend.

HPV 2005 en 2006: je kunt nog terecht!

Voor geboortejaren 2005 en 2006 geldt dat je nog steeds de HPV-prik voor 18+ kosteloos kunt halen. Voor geboortejaren 2004 en ouder is deze campagne voorbij.

Goud voor elkaar: doe je mee?

In maart 2024 is de campagne ‘Goud voor elkaar’ gestart. Het doel: laten zien hoe waardevol het is om elkaar in de buurt te helpen en steunen.

Nieuwe vaccinatiegraadcijfers nog zorgelijk, lichtpuntjes in regio NHN

Vandaag is het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland verslagjaar 2024’ gepubliceerd. Hoewel er kleine lichtpuntjes zijn in onze regio, is de vaccinatiegraad nog te laag en dit blijft GGD Hollands Noorden zorgen baren.

Digitaal dossier jeugdgezondheid definitief afgesloten

Op 5 juni jl. heeft het bestuur van GGD Hollands Noorden samen met de besturen van GGD Twente (SamenTwente) en GGD regio Utrecht de laatste besluiten genomen en is het digitaal dossier jeugdgezondheid (zogeheten GGiD) ook juridisch afgerond.

Jongvolwassenenmonitor 2024 van start

Om meer inzicht te krijgen in de situatie van jongeren in deze leeftijdsgroep is onderzoek nodig dat zich specifiek richt op de onderwerpen waar deze groep mee te maken krijgt: de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen.

Gezondheidsmonitor: jongeren blijven kwetsbaar

Tweede en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs zijn minder vaak positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien.

Mazelen en kinkhoest: dit wil je weten

Momenteel is er in de media veel aandacht voor mazelen en kinkhoest. Elders in het land zijn uitbraken van mazelen, en ook kinkhoest komt weer vaker voor.

Het tekenseizoen is begonnen

Van april  tot en met oktober zijn teken weer actief. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Tegen TBE/FSME kun je je bij de GGD laten inenten. Tegen Lyme is helaas geen vaccin. Je kunt je wel tegen een tekenbeet beschermen.

Kindermonitor 2024 van start

Begin april 2024 is de Kindermonitor 2024 gestart. Dit is een online vragenlijstonderzoek gericht op de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van kinderen van 0 tot en met 11 jaar die wonen in regio Noord-Holland-Noord.

Vrees voor uitbraak infectieziekten door lage vaccinatiegraad

Steeds minder kinderen nemen deel aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Omdat de groepsimmuniteit afneemt, neemt het risico op uitbraken toe.

OGGZ Vangnet & Advies doet mee aan Movisie-pilot ‘Bemoeizorg’

OGGZ Vangnet & Advies doet mee aan Movisie-pilot ‘Bemoeizorg’.

Campagne 'Goud voor elkaar': aandacht voor je omgeving

De campagne ‘Goud voor elkaar’ is vanaf 12 maart van start in de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo. De gemeenten en betrokken organisaties - onder meer GGD Hollands Noorden - willen laten zien hoe waardevol het is om elkaar in de buurt te helpen en steunen.

Mentale gezondheid jongvolwassenen sterk verbeterd na coronaperiode

Het gaat beter met de mentale gezondheid van jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Noord-Holland-Noord dan een jaar eerder.

Vraag naar meer en betere seksuele vorming in vo en mbo

Rutgers en Soa Aids Nederland roepen op om seksuele vorming een structurele plek te geven in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Kwik in huis? Lever het in!

Voorkom ongelukken met kwik in huis. Breng oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters daarom vandaag nog naar het chemisch afval!

Nieuwe social media Jeugdgezondheidszorg NHN

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden staat vanaf de zwangerschap tot en met 18 jaar klaar voor ouders/opvoeders. Nu is het tijd om ook op Instagram en Facebook laagdrempelige informatie te geven over de ontwikkeling van kinderen.

Bescherming tegen rotavirus in Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf 2024 wordt vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Annuleren afspraak JGZ ook via SMS

Vanuit de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) lukt het niet altijd om klanten (ouders/verzorgers, jeugdigen of volwassenen) te bereiken als een afspraak moet worden afgezegd. We blijven klanten actief afbellen. Maar als het niet lukt om contact te krijgen, dan wordt een SMS-je gestuurd.

Postcodebeleid bij Centrum Seksuele Gezondheid

Centrum Seksuele Gezondheid, onderdeel van GGD Hollands Noorden, gaat werken met een strenger beleid bij de aanvraag voor soa-testen.

Regiorapport Vaccinatiegraad RVP 2022 is uit!

Op basis van het landelijke RIVM-rapport 'Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2022’, heeft GGD HN een Regiorapport over 2022 opgesteld.

Een rondje tegen eenzaamheid: ‘Mijn straatje’

De week tegen eenzaamheid is van start. Let op elkaar.

Kun jij testen bij ons Centrum Seksuele Gezondheid?

Kom jij in aanmerking voor een afspraak bij onze afdeling Seksuele Gezondheid en/of voor een soa-test? Door de grote vraag naar consulten en het oplopen van de wachttijden zijn wij helaas genoodzaakt te werken met een postcodebeleid.