Herpes genitalis
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Je raakt hiermee besmet door lichamelijk contact met een persoon die drager is van het virus. Bijvoorbeeld als je in aanraking komt met de uitslag op de huid of slijmvlies van mond, penis, vagina of anus.
Het besmettingsgevaar is het grootst rond het moment dat de drager blaasjes of zweertjes heeft. Condooms beschermen niet 100 procent tegen herpes. Dit komt omdat de blaasjes ook op plekken zitten die het condoom niet beschermt.
De bekende koortslip wordt ook veroorzaakt door het herpes virus, maar dan door een ander type. Bij pijpen en likken kan het virus ook worden overgedragen. Dus kijk altijd goed of een klant geen koortslip heeft.
Klachten
Meestal begint een herpesaanval met koorts en spierpijn. Je voelt je niet lekker. Daarna volgen klachten zoals:
- Pijn
- Jeuk
- Moeite met plassen
- Vaginale afscheiding
- Opgezette klieren in de liezen
- Ontsteking in de plasbuis (bij mannen)
Na ongeveer 1 tot 2 dagen krijg je vochtblaasjes. Deze blaasjes zitten op of rond de vagina, penis of anus. Na ongeveer een week gaan deze blaasjes over in kleine wondjes die langzaam indrogen, waardoor er korstjes ontstaan. De blaasjes en de wondjes zijn het meest besmettelijk. Een eerste infectie geeft de meeste klachten. Volgende infecties verlopen milder.
Gevolgen
Herpes kan terugkeren. Met name bij verminderde weerstand, stress of als je ongesteld bent. Omdat het een virale soa is, blijft het in je lichaam zitten.
Testen
Je kunt herpes alleen testen op het moment dat je hier blaasjes of wondjes van hebt. Als je wondjes of blaasjes hebt, neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact op met Gezondheidscentrum Sekswerkers voor het maken van een afspraak. Als je met een persoon seks hebt gehad van wie je vermoedt dat die herpes heeft, dan kun je altijd contact met ons opnemen om te overleggen.
Behandeling
Omdat herpes een virus is, kun je alleen de symptomen behandelen. Behandeling met antivirale middelen heeft alleen zin binnen 5 dagen na de eerste klachten. Een eerste infectie geeft de meeste klachten. Volgende infecties verlopen milder.