Hepatitis B
Hepatitis B is een virus dat een ontsteking in de lever veroorzaakt. Hepatitis B is heel besmettelijk en komt veel voor in Nederland.
Klachten
Hepatitis B kan in twee vormen voorkomen. Van de acute ontsteking kunnen sommige mensen heel erg ziek worden. De klachten hierbij zijn:
- Moeheid
- Misselijkheid
- Koorts
- Pijn in de gewrichten
- Donkere urine
- Lichtgekleurde ontlasting
- Geelzucht
Andere mensen hebben minder heftige klachten of zelfs helemaal geen klachten. Deze vorm gaat meestal door rust vanzelf over. Het virus verdwijnt dan ook uit je lichaam. Je kunt het niet meer doorgeven aan iemand anders.
De chronische infectie geeft bij sommige mensen helemaal geen klachten. Anderen worden erg ziek en kunnen een blijvende ontsteking aan de lever krijgen.
Gevolgen
Meestal gaat de ziekte over zonder medische behandeling. Het virus verdwijnt dan uit het lichaam. Hierna ben je immuun voor hepatitis B. Dit betekent dat je niet meer opnieuw besmet kunt worden met het virus. Soms blijft het virus in het lichaam. Je blijft dan levenslang ‘drager’ van het virus. Dit noemen we chronische hepatitis B. Je blijft dan je leven lang besmettelijk voor anderen. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Daarom is het belangrijk dat je seks hebt met condooms. Als je een vaste partner hebt, dan kan die zich laten vaccineren tegen hepatitis B.
Testen
Om problemen op lange termijn te voorkomen, is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als Hepatitis B. Bij voorkeur een keer per 3 maanden. Nog beter is het om je te vaccineren tegen hepatitis B. Dit kan gratis bij het Gezondheidscentrum Sekswerkers. Wanneer je voor het eerst wordt getest, onderzoeken we of je niet eerder in aanraking bent geweest met hepatitis B. Nadat je bent gevaccineerd tegen hepatitis B, hoef je hier niet meer op getest te worden. Na de vaccinaties ben je levenslang beschermd tegen Hepatitis B.
Behandeling
Er zijn medicijnen om een chronische infectie van hepatitis B te bestrijden. Maar deze zijn lang niet altijd succesvol en kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Als je hiv positief bent, dan is de behandeling van chronische hepatitis nog minder succesvol. Het beste is om hepatitis B te voorkomen. Het meest effectief is vaccinatie.